ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Η Ανέγγιχτη ομορφιά τής περιοχής και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων των Τζουμέρκων είναι ο μαγνήτης για όσους θέλουν να μην είναι απλά τουρίστες αλλά ταξιδευτές στην περιοχή και να γνωρίσουν τις συνήθειές τους και τις κρυμμένες ομορφιές τού τόπου.

Θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας από τα Ιωάννινα και θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στο πεσμένο αλλά περήφανο γεφύρι τής Πλάκας με την πολύ βαριά ιστορία. Αφού πάρουμε καφεδάκι θα περάσουμε από το χωρίο Καταρράκτης όπου θα θαυμάσουμε κατά τους ανοιξιάτικους μήνες τους δίδυμους πανέμορφους καταρράκτες. Συνεχίζουμε για το Βουλγαρέλι για τσίπουρο στο χωριό και σύντομη στάση. Ξεκινάμε την ανάβαση προς Θεοδώριανα στους πρόποδες τής Κωστηλάτας της νοτιότερης κορυφής των Τζουμέρκων. Γνωρίζουμε το χωριό και ανηφορίζουμε με πιο δύσκολο δρόμο προς τους καταρράκτες τής Σούδας. Προετοιμασία και αφήνουμε τα αυτοκίνητα. Ύστερα από ½ ώρα πεζοπορίας, βρισκόμαστε μπροστά στο απίστευτο σκηνικό, οι καταρράκτες κρυμμένοι από τον πολιτισμό δίνουν στα νότια Τζουμέρκα μια απίθανη πινελιά. Εξερευνούμε την περιοχή και χαλαρώνουμε στον ήχο των νερών. Όσοι έχουν τη δύναμη μπορούν να χαρούν μια παγωμένη… εμπειρία.

 

Αφού χορτάσουμε την περιοχή παίρνουμε το δύσκολο δρόμο προς τους Μελισσουργούς. Ανεβαίνουμε στα ορεινά λιβάδια των Τζουμέρκων όπου χρόνια τώρα οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες φτιάχνοντας τις νοστιμιές των τζουμερκιώτικων βουνών.

 

Μετά από δύο ώρες απίστευτης αλπικής διαδρομής φτάνουμε στους Μελισσουργούς και σε λίγα χιλιόμετρα σταματάμε στα Πράμαντα για φαγητό όπως μόνο οι τζουμερκιώτες ξέρουν να φτιάχνουν (Ορίζοντες Τζουμέρκων, πλατεία Πραμάντων). Από εδώ έχουμε το χρόνο για μία πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο στο πανέμορφο δάσος κάτω από τη Στρογγούλα και τους καταρράκτες τού Κεφαλόβρυσου στη βορειότερη κορυφή των Τζουμέρκων. Μπορούμε να επισκεφτούμε την Ι.Μ. Αγ. Παρασκευής και την σπηλιά τού Κατσαντώνη. Επιστρέφουμε στα Ιωάννινα αφού γνωρίσαμε ένα κομμάτι τής Ηπείρου με ξεχωριστή ομορφιά που συνδυάζει ό,τι ζητά ένας επισκέπτης.

 

Κυκλώσαμε τα Τζουμέρκα και χαρήκαμε το καμάρι τους τον Άραχθο από ψηλά, πήραμε ό,τι παραπάνω μπορούσαμε μέσα σε μία μέρα, και ο κάθε επισκέπτης ας δώσει ραντεβού με αυτή την περιοχή για περισσότερες εμπειρίες έχοντας πλέον την πρώτη εικόνα που θα του μείνει χαραγμένη για καιρό…