ΣΜΟΛΙΚΑΣ

Γνωριμία με τον Άρχοντα (Σμόλικας), το δεύτερο σε υψόμετρο βουνό τής χώρας, με την ομορφότερη θέα (κοιλάδα Αώου) και τη Δρακόλιμνη σε σχήμα καρδιάς.

Όλα φαίνονται διαφορετικά όταν τα βλέπεις από τα 2.637μ και ο Άρχοντας μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία σχετικά εύκολη προσέγγιση στο δεύτερο ψηλότερο βουνό τής χώρας.

 

Ξεκινάμε από τα Ιωάννινα και ύστερα από 1,5 ώρα φτάνουμε στις Πάδες μέσω Κόνιτσας. Εύκολος δρόμος και παίρνουμε μία πρώτη γεύση από την κοιλάδα τού Αώου. Καφέ στο πανέμορφο Munti Smolikas στην πλατεία τού χωριού και αναχώρηση για τα ψηλά. Περίπου μία ώρα ανάβαση έως το τέλος τού δρόμου λίγο πριν την αλπική ζώνη. Προετοιμασία και μετά από 1,5 ώρα εύκολης πεζοπορίας αντικρίζουμε τη λίμη στα πόδια τής πυραμίδας τού Σμόλικα, στα 2.160μ με τους προϊστορικούς αλπικούς τρίτωνες. Υπερθέαμα που σε αποζημιώνει για την απόφασή σου. Η πανέμορφη Τύμφη απλώνεται μπροστά σου όπως μόνο από εδώ μπορείς να τη δεις. Από εδώ εάν η παρέα το θελήσει μπορεί να προσεγγίσει την κορυφή σε 1,5 ώρα από την λίμνη (σύνολο 3,5 ώρες και με τον κατάλληλο εξοπλισμό).

 

Επιστρέφουμε στις Πάδες για ξεκούραση και φαγητό στού «Ανάσα τον οντά», στους υπέροχους ακρίτες Νίκο & Σόφη που δίνουν ζωή στον υπέροχο αυτό τόπο. Η επιτροφή ξεκινά από το πέρασμα τού Αώου με πορεία παράλληλη με την ανατολική πλευρά τής Τύμφης. Αφού περάσουμε το Βρυσοχώρι και εάν ο χρόνος το επιτρέπει στο Ηλιοχώρι επισκεπτόμαστε τους καταρράκτες «Μπάλτα ντι Στρίγκα» με πεζοπορία μισής ώρας.

 

Επόμενη στάση στο Γυφτόκαμπο, γνωρίζουμε τη ζωή των Σαρακατσάνων όταν ζούσαν ακόμη νομαδικά στο θεματικό πάρκο. Το τέλος τής διαδρομής μας αποζημιώνει γιατί διασχίζουμε τα πιο όμορφα Ζαγοροχώρια από το Σκαμνέλι έως το Καπέσοβο και το Δίλοφο και έχουμε τη δυνατότητα να τα επισκεφτούμε. Η αθέατη πλευρά τής κοιλάδας τού Αώου μας έχει στο τέλος της μέρας δώσει μια αξέχαστη εμπειρία και τώρα ξέρουμε γιατί ο Σμόλικας και η Τύμφη είναι οι πρωταγωνιστές σε αυτό το απίστευτο έργο τής φύσης στη Λάκκα Αώου.