ΠΗΓΕΣ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΒΕΡΛΙΓΚΑ

Επίσκεψη στις πρώτες πηγές τού Αχελώου (Βερλίγκα) που λάτρεψαν οι Αχελωίδες και στις ομορφιές τής κοιλάδας του Ασπροπόταμου.

Ταξιδεύοντας στην Ιονία οδό όταν περάσεις από τη γέφυρα τού Αχελώου δεν μπορείς να φανταστείς ότι για χιλιάδες χρόνια αμέτρητες γενιές λάτρεψαν αυτό το ποτάμι ως θεό και πατέρα όλων των ποταμών. Θα πάμε λοιπόν 220χλμ πίσω στις πηγές του και θα καταλαβαίνουμε το λόγο που λατρεύτηκε.

 

Από Ιωάννινα παίρνουμε την Εγνατία οδό και πριν το Μέτσοβο κατευθυνόμαστε για Ανήλιο. Ανεβαίνουμε στο πέρασμα τού Ανηλίου για την κοιλάδα τού Ασπροπόταμου. Αντικρίζουμε τον πανέμορφο Λάκμο που με τις κοφτερές του κορυφές τροφοδοτεί αυτή την υπέροχη κοιλάδα με τα πεντακάθαρα νερά. Εδώ γεννιέται ο Ασπροπόταμος (Αχελώος).

 

Παίρνουμε καφεδάκι στο χαλίκι στο μαγαζί τής πλατείας και ανηφορίζουμε για τις κορυφές τού Λάκμου για να συναντήσουμε την πανέμορφη δρακόλιμνη Βερλίγκα ή Βρίγγα. Ύστερα από δύσκολη πορεία 1,5 ώρας φτάνουμε στα λιβάδια τής Τσουκαρέλλας (2.295μ) και με εύκολη πλέον πρόσβαση αντικρίζουμε την πανέμορφη Βερλίγκα. Εδώ τα πετρώματα του Λάκμου δημιούργησαν αυτές τις πηγές στα 2.050μ. Αυτή είναι η ομορφιά τής Βερλίγκας! Οι περίεργοι σχηματισμοί της και το υψόμετρο τής πηγής την κάνουν τόσο ιδιαίτερη που την λάτρεψαν οι «Αχελωίδες». Το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο τής χώρας μας είναι στα πόδια μας. Στο τέλος του μαιανδρικού σχηματισμού απίστευτης ομορφιάς, τα νερά παίρνουν το δρόμο για τον Ασπροπόταμο. Γύρω μας τα λιβάδια είναι στρωμένα με το μωβ χαλί τού κρόκου. Όταν χορτάσουμε το τοπίο κατηφορίζουμε σιγά σιγά για το Χαλίκι. Μπαίνουμε στην κοιλάδα τού Ασπροπόταμου και επισκεπτόμαστε τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Δολιανών.

Ξεκινάμε με προορισμό τα Τζουμέρκα. Από την Ανθούσα ανεβαίνουμε στο πέρασμα τού Μπάρου (2.000μ) και περνάμε σε ένα άλλο απίστευτο κομμάτι τής Ηπείρου. Η βορειότερη κορυφή των Τζουμέρκων, η Στρογγούλα, μας χαιρετά στα ίσια! Κατηφορίζουμε προς Καλαρρύτες και επισκεπτόμαστε το νερόμυλο Κουϊάσα Πουλιάνα και την πολύ ιδιαίτερη Μονή Κηπίνας.

 

Κάνουμε στάση στο πανέμορφο Συρράκο για φαγητό και γνωρίζουμε το πιο μεγάλο εμπορικό κέντρο τού 19ου αιώνα. Χορτασμένοι από την ημέρα παίρνουμε το δρόμο τής επιστροφής προς την Εγνατία οδό και τα Ιωάννινα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η εμπειρία θα σας γεμίσει για αρκετό καιρό σαν να έχετε κάνει αρκετές εκδρομές μαζί …