ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ, ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Είσοδος στο φυσικό τοπίο τής καφέ αρκούδας. Περπατάμε το Αρκουδόρεμα και γνωρίζουμε τη Valia Calda (Βάλια Κάλντα) και τις ομορφιές τού πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βορείας Πίνδου.

Η εκδρομή μας ξεκινάει από την Εγνατία οδό και αφού αφήσουμε πίσω μας το Μέτσοβο κατευθυνόμαστε στη λίμνη πηγών Αώου για να κάνουμε την πρώτη μας στάση στη μοναδική στην Ελλάδα φυσική λίμνη με άγρια νούφαρα.

 

Ξεκινάμε με προορισμό το Περιβόλι. Περνάμε από τη Βοβούσα, το τελευταίο Ζαγοροχώρι, με το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι που εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Από το Περιβόλι μπαίνουμε σιγά σιγά στον Πυρήνα τού Δρυμού και αυτό που βλέπουμε μας προϊδεάζει για το τί θα ακολουθήσει!

 

Φτάνουμε στο Σταυρό και ξεκινάμε σιγά σιγά την κατάβαση στη «ζεστή κοιλάδα». Το θέαμα κόβει την ανάσα. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα επεξεργασμένο κάδρο αλλά είσαι στην αγκαλιά τής Βάλια Κάλντα. Περνάμε το ζεστό ποτάμι και φτάνουμε στα ξέφωτα τού πυρήνα. Μπορούμε να κάνουμε μία ελαφριά πεζοπορία στο αρκουδόρεμα ή στο ρέμα τής Σαλατούρας. Ένα μικρό BBQ με τσιπουράκι και ξεκινάμε για το οροπέδιο στις Μπάλτσες. Η μαύρη Πεύκη δίνει τη θέση της στα τεράστια ρόμπολα που προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα στους κεραυνούς τού Μαυροβουνίου.

Κατηφορίζουμε για έξοδο από Βάλια Κάλντα από την πλευρά τής Κρανιάς και πηγαίνουμε για φαγητό στο πανέμορφο “Pindos Resort” όπου μας περιμένουν ο Μπάμπης και η Σόφη με τα υπέροχα φαγητά τους. Εξάλλου αυτοί είναι και ο γευστικός προορισμός τής περιοχής.

 

Επιστρέφουμε από Μέτσοβο, κάνουμε μία στάση στη πανέμορφη πλατεία για καφεδάκι και ψώνια και φεύγουμε προς Ιωάννινα κάνουμε ανασκόπηση τής ημέρας και καταλαβαίνουμε γιατί η επίσκεψη στη Βάλια Κάλντα είναι προορισμός ζωής για ανθρώπους που λατρεύουν το ανέγγιχτο περιβάλλον και το διαφορετικό του τοπίο που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Είμαστε σίγουροι ότι θα αισθανθείτε δικαιωμένοι για την απόφασή σας να επισκεφθείτε το Δρυμό!

 

* Εναλλακτικά αντί για το οροπέδιο στις Μπάλτσες μπορούμε να επισκεφθούμε με ελαφριά διαμόρφωση τού προγράμματος τις λίμνες Φλέγκα όπου χρειαζόμαστε περίπου 1,5 ώρα πεζοπορίας για την προσέγγισή τους από την πλευρά τής λίμνης Αώου.